top of page

Skapa en moodboard

Att planera och visualisera med hjälp av bilder passar de flesta projekt. En moodboard är ett redskap som förmedlar vad man tycker om: här kan man experimentera med vad som passar ihop, lägga till och dra ifrån. Idéer om inredning är ofta svåra att förmedla om man inte har bilder, därför är moodboards så värdefulla i mina inredningsuppdrag.I mina moodboards samlar jag inspirerande bilder, men ibland även tyg och tapetprover och andra material till projektet. Bilder på möbler och inredningsdetaljer brukar också finnas med. En moodboard är ett sätt att konkretisera och att ha något visuellt att diskutera tillsammans.

Så hur går jag tillväga för att göra en moodboard, tex när jag hjälper till att inreda ett sovrum.


Jag börjar med färgskalan och utgår från det som kunden gett uttryck för att hen tycker om, och är mest sugen på just nu. I dag finns massor av bilder tillgängliga via nätet som man kan inspireras av. Gillar hen fem färger, tar jag med dem allihop. Efter ett tag visar det sig om någon inte passar in.

Jag fortsätter sedan med tyger och ev tapeter. Ibland beställer jag provbitar av tyger och tapeter eftersom det är bra att se mönster och färger på riktigt. För att kombinera mönster behöver man se hur storlekarna på mönsterbilderna passar ihop. Därefter lägger jag till bilder på möbler, mattor och inredningsdetaljer.

På min moodboard kan jag experimentera och kanske komma fram till modigare val av färger och mönster och ge förslag på två olika varianter. Ibland när vi inreder begränsas vi av det praktiska, tex att tapetsera och måla om, men på moodboardstadiet kan man ge utlopp för drömmarna, så ser man sen vad man vill plocka bort.


När man inreder är det bra att ta tid på sig och noga fundera igenom vad man vill skapa för känsla. Att ha en moodboard som utgångspunkt ger en ypperlig möjlighet att känna efter och se om det är något som ska ändras, tas bort eller läggas till.


Så ett tips från mig till dig. Skapa en moodboard när du planerar att renovera, förändra eller bara vill få lite ny inspiration. Den tid du lägger ner på en moodboard har du igen många gånger om. När planerna ska genomföras ger den riktlinjer för val och inköp. Genom att ta med dig din moodboard till butiken får du bättre hjälp. Du slipper planlösa shoppingrundor, minskar risken för felköp och det slutliga resultatet blir mer sammanhållet och lyckat 👍Annika

Kreativvardag
149 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page