top of page

Gör en egen sänggavel

Uppdaterat: 20 juli 2020

En sänggavel bakom sängen kan göra stor skillnad i ett sovrum. Det är skönt att luta sig mot något mjukt när man sitter upp och läser och sen skapar den också en ombonad känsla i sovrummet. Sänggaveln ramar in sängdelen i rummet, vilket jag gillar!


Det finns olika sätt av göra en sänggavel på. Jag tänkte visa tre olika varianter som inspiration om du får lust att prova själv!Den första är en enkel variant som äldsta sonen önskade sig. Enkel och kan lätt förändras med färg om man så önskar. Endast en utskuren plywoodskiva inköpt på ett byggvaruhus.


Den andra gjorde jag till min dotter som önskade sig en mjuk sänggavel som skulle ge sovrummet ett mer ombonat intryck. Hon ville att den skulle vara mjuk och skön att luta sig mot. Den är i grå sammet med knappar som dekoration.


Den tredje är från vårt sovrum, enkel till utseendet och lätt att förändra med olika tyger. Senaste gången jag bytte tyg så spände jag ett lakan med resår över sänggaveln och på ett enkelt sätt fick den ny look. Tips om man vill byta färg ofta!Nedan följer en lista på hur du går tillväga steg-för-steg. Den första sänggaveln med plywoodskivan skapar du enkelt genom att följa punkt 1. För att göra någon av de andra så är det bara att läsa vidare på listan. Jag har fetmarkerat det du behöver ha hemma för att kunna sätta igång,


Gör din egen sänggavel

1. Du behöver en MDF el Plywoodskiva, kan köpas på byggvaruhus. Kapa den eller be att byggvaruhuset skär ut den efter måttet på din säng. Mät från golvet och sedan hur hög sänggavel du vill ha, tänk på att lägga till några cm på bredden.


Om du önskar ha knappar så mäter du ut hur knapparna ska vara fördelade och borrar hål i skivan.


2. Använd en skumgummimadrass (finns att köpa på Jysk el likande) och skär ut så att den passar skivan. Använd gärna trälim och limma fast madrassen på skivan så att den ligger stilla.


3. Klä sedan skivan och madrassen med vadd för att få mjuka kanter och skön mjuk känsla. Lös vadd kan köpas på nätet eller i en tygaffär. Häfta även fast med häftpistol.


4. Spänn valfritt tyg runt och var noga med att få till fina kanter. Där är det lite pyssel, särskilt om du väljer ett tjockare tyg. Häfta sedan fast med häftpistol på skivans baksida. Tänk på att spänna ordentligt.


Om du valt att ha knappar behöver du lägga till några saker på inköpslistan.

-knappar (finns klädda knappar att köpa)

-en lång nål

-ett tjockare snöre, likande persiennsnöre


Sista momentet för att få till knapparna är inte så klurigt. Du trär du nålen genom hålet och fäster knappen på framsidan och drar sedan tillbaka igen. Knyt på baksidan en rejäl dubbelknut. Jag satte en liten tygbit mellan skivan och knuten så att det blev mer stabilitet. Gör på samma sätt med alla knapparna och sen är det klart!


Knapparna kan vara i samma färg som tyget, i annan färg eller i olika färger som bilden till höger! Bara att testa sig fram. Här har man också valt att runda kanterna på sänggaveln, riktigt fint tycker jag. Det ska jag prova på nästa gång!

Om du behöver mer information, hör gärna av dig!Lycka till med ditt hemmafix!


Annika

Kreativvardag
1 188 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

DIY lampa

bottom of page