top of page

Gör din egna tavelvägg

Jag har tidigare gett några inredningstips och lovade återkomma med hur du skapar din egna tavelvägg, så här kommer mina tips. En tavelvägg kan förändra hela känslan i ett rum. Dessutom är det en väldigt kreativ syssla där du får leka med bilder, former och inredningsobjekt efter ditt tycke och smak.Ta hänsyn till möblerna

Vilka möbler ska du utgå ifrån i rummet där tavelväggen ska vara? Mät ut en bra höjd på tavelväggen där den lägst kan vara, så tavlorna inte kommer för nära den möbel som kommer vara under tavelväggen, du vill inte att tavlorna ska vara i vägen i vardagen.


Skapa en röd tråd

Det händer ofta mycket på en tavelvägg, med bilder i olika färger och storlekar. Så för att få en tavelvägg som känns enhetlig, tänk på att hålla den röda tråden. Det kan vara fint att låta ramarna gå i en eller två färger, eller att en motivfärg går igen på många ställen. Enkla, relativt smala ramar passar fint på en tavelvägg.


Våga blanda olika typer av bilder

För att få en levande tavelvägg kan det vara roligt att blanda olika typer av bilder. Var inte rädd för att mixa tavlor med posters och foton på din tavelvägg. Du kan också blanda vilken struktur tavlorna har.


Blanda även storleken på bilderna

Du ska givetvis välja själv om du vill att alla tavlor ska vara lika i storlek, men att mixa olika storlekar och former på ramarna kan bli riktigt snyggt. Att addera till en eller två runda ramar bland fyrkantiga och rektangulära är ytterligare en fin detalj på tavelväggen.Planera tavelväggen på golvet

Innan du börjar spika upp tavlorna på väggen ska du vara säker på att de kommer sitta så som du vill, och att du tycker resultatet blir som du tänkt dig. Planeringen är viktig även här :)

Lägg ut alla ramar, med sina motiv i, på golvet och placera dem så som du vill att de ska sitta på väggen. Vill du att det ska vara lika långt mellan alla tavlor? Ska de sitta i samma linje i nederkant eller bara bilda en snygg enhet huller om buller? Detta momentet tar ofta mer tid än man tror. När du är nöjd, ta kort så du har planen sparad. Sedan är det dags att markera ut, sätta in spikar i väggen och hänga upp tavlorna.


Lycka till! Annika

Kreativvardag


57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentarer


bottom of page