top of page

5 saker att tänka på när du inreder

Alla möbler längs väggen, tavlorna för högt upp på väggen, för många möbler och för mycket saker framme är några av sakerna som du kan tänka till kring när du inreder. Jag ska ge dig några tips på vägen.


1. För många möbler

Du har säkert många fina möbler som du gärna vill ha framme och titta på. Men i stället för att det skapar en skön känsla kan det bli tvärtom, det kan både kännas och bli trångt och instängt.


Mitt tips: Tänk igenom vilka möbler i rummet du verkligen använder och ta bort de andra. Alternativt se över dina möbler och se om du kan byta till en möbel som ser nättare ut. Testa att ta bort någon möbel och känn skillnaden!


2. Hänger tavlorna för högt

Det är lätt hänt att tavlorna hamnar en bit upp på väggen eller ibland kanske för långt ner. En tavla som hänger ”fel” kan dra ner intrycket i ett rum, så tänk noga igenom upphängningen.


Mitt tips: Ett allmänt knep är att tänka ögonhöjd! Du ska kunna njuta av tavlan när du står upp, så mitten av tavlan ska vara ungefär där dina ögon vilar när du tittar rakt fram. Det skiljer sig en del om det är en tavelvägg, var tavlan ska hänga med mera. Det ska jag tipsa om en annan gång!


3. Vi trycker upp alla möbler längs väggarna

Det är lättare hänt än man tror, framför allt i ett mindre rum där man gärna möblerar längst väggarna i tron om att resultatet ska bli att det känns luftigare, men det kan få motsatt effekt.


Mitt tips: Testa att flytta ut soffan lite från väggen. Då skapas ett utrymme bakom soffan som du kan använda eller bara låta vara fritt. Om du har fåtölj, ställ den mer mitt emot än bredvid soffan och känn skillnaden! Tänk på att gruppera möbler.
4. Färger som inte passar så bra ihop

Färgsättningen är viktig i ett hem. Ser man inte valet av färger som en helhet är det lätt att intrycket blir att det känns stökigt. Med det menas inte att du inte ska våga färg, men se till så det känns som att färgerna håller ihop hemmet och inredningen. En annan sak på samma tema, Om du matchar färger, mönster och material för mycket kan det lätt hända att intrycket blir som om allt blandas ihop till en stor och tråkig massa.

Mitt tips: Utgå gärna från en färg och se vilka färger som passar ihop med din valda färg. Använd dessa olika färger i inredningsdetaljer, textilier och möbler. Ett exempel - om du har målat väggen grå, är det fint att matcha med dova färger av grönt och blått. Resultatet blir en sammanhållen känsla utan att det känns tråkigt eller smälter ihop.5. För mycket saker framme

Visst är det fint med inredningsdetaljer, men om varje yta täcks av en vas, ljus, skål eller liknande så kan intrycket lätt bli att det känns trångt och rörigt. "Less is more" är ett uttryck som du säkert hört många gånger, men det stämmer nästan alltid


Mitt tips: Skapa gärna stilleben och gruppera ihop saker - sprid inte ut. Har du tre fina vaser – ställ dem tillsammans, det ger ett finare och lugnare intryck.
Lycka till!


Annika

Kreativvardag62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page