top of page

10 steg till att skapa en köksträdgård

Uppdaterat: 16 juni 2020

Många är vi som drömmer om en egen köksträdgård. Det är lättare än du tror att skapa den på egen hand. Några frågor att ställa till sig själv innan du startar projektet. Ska den vara liten eller har jag plats för en större? Vad vill jag inreda den med? Ska det vara sittplatser eller bara en plats för odling? Planering är A och O även här.


En köksträdgård kan bli ett ställe för avkoppling och lugn, men det kan också bli ett dåligt samvete, att man helt enkelt inte hinner med att sköta den som man önskar. Mitt tips är att börja odlingen i liten skala och att öka på efterhand som du märker om du gillar att odla, vattna, rensa och annat som hör till. Jag tänkte dela med mig av hur vi gjorde och tänkte när vi skapade vår lilla köksträdgård.


Platsen som vi planerade att förändra hade mest använts som förvaringsplats till plankor, byggmaterial och annat "bra att ha senare material", så det var på tiden att vi rensade upp här!


1. Vi startade med att planera hur den skulle se ut och vad vi ville få plats med. Vi gjorde en enkel skiss och mätte upp platsen. Vi planerade också övergången från köksträdgården till uteplatsen, vad för material och hur skulle det se ut.


2. Sen fram spadarna! Vi började med att gräva bort gräs och jord, ca 20-30 cm, ett riktigt slitjobb. Många släp till tippen blev det. Vi plattade till så att marken blev jämn.


3. Därefter åkte vi och hämtade ett släp makadam för att få en bra stabil grund. Vi paddade sedan bärlagret för att det skulle bli som en betongbotten.


4. Sen var det dags att lägga fiberduk över hela delen.


5. Därefter placerade vi ut odlingslådor, testade vad som blev bäst, tre eller fyra i rad, hur höga de skulle vara och var de skulle placeras. Vi bestämde oss för 3 olika lådor, den högsta i mitten. Vi ville få plats med en sittplats också samt krukor längst ena kortsidan.


6. Odlingslådor utplacerade sen var det dags att planera gångstigen då vi tänkte ha vit singel som marktäckare. Vi valde rektangulär betongplattor som gång. Tre släp singel senare, så var vi klara med basen.


7. Vi fyllde odlingslådorna med hälften planteringsjord och hälften kogödsel.


8. Sen var det dags att börja med det roliga, att plantera. Jag började enkelt med sallad, rädisor, morötter, grönkål och luktärtor.


9. Jag ville gärna att lådorna skulle vara svarta då det var olika slitningar på träet. Målade två lager med svart slamfärg.10. För att skapa ett rum byggde vi en spaljé mot cykelförrådet. Den målade jag också svart, kunde inte motstå. Mot spaljén tänkte vi odla tomater och rabarber, så snyggt mot den svarta väggen. Vi målade även om en gammal spegel i samma färg som spaljen för att få rummet att kännas större och få lite mer djup. Där stannade vi...


Vad det växte och vilken skörd vi fick. Odlade dubbel uppsättning rädisor, men den andra

skörden blev inte så lyckad.


Ett år har gått och detta året har jag odlat mycket sallad, då det går åt mycket här hemma. Jag har fyllt på med krukor med örter och nya tomatplantor.


I sommar tänkte jag försöka fynda en grön metallstol på loppis att ha i andra hörnan. Får se om jag har sån tur! Fortsättning följer...


Annika

Kreativvardag172 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Julpynta ute

bottom of page